Biografie: Radu Beligan

Personalitate marcantă a teatrului românesc, membru de onoare al Academiei Române, maestrul Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni, judeţul Bacău. A urmat studiile liceale la Iaşi, între anii 1929 şi 1937, ca intern la Liceul „C. Negruzzi”.

A urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1939, aici a avut şansa de a lucra cu Lucia Sturdza Bulandra.

A debutat în teatru la vârsta de 20 de ani, în spectacolul ”Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski.

În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul ”Regina Maria” (1937-1938), la ”Uranus” (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina ”C.A. Rosetti”, la Teatrul ”Tudor Muşatescu”, la Majestic, la Savoy, la Teatrul ”Comedia”, la Municipal. La sfârşitul anilor ’40, a existat chiar şi Compania ”Radu Beligan”. La Teatrul Naţional din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945.

Mai târziu, în 1961, a înfiinţat Teatrul de Comedie, fiind directorul acestuia timp de opt ani (1961-1969). La 5 ianuarie 1961 a fost prezentat publicului primul spectacol al acestui teatru – ”Celebrul 702” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rolul principal.

Pe această scenă, actorul a mai interpretat roluri în spectacolele ”Şeful sectorului suflete” de Alexandru Mirodan (1963), ”Rinocerii” de Eugene Ionesco (1964), ”Capul de răţoi” de George Ciprian (1966), ”Opinia Publică” de Aurel Baranga (1967), ”Ucigaş fără simbrie” de Eugene Ionesco (1968).

Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti. De-a lungul carierei de aproape opt decenii, a realizat peste 80 de roluri în teatru şi 30 în filme.

A avut o activitate bogată şi la radio şi la televiziune. Primul său rol în film a fost Rică Venturiano din ”O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu (1943), iar ultimul în ”După-amiaza unui torţionar”, în regia lui Lucian Pintilie (2001). Printre alte pelicule din distribuţia cărora a făcut parte Radu Beligan pot fi amintite: „Lanţul slăbiciunilor” (1952), „Directorul nostru” (1960), „Castelanii” (1966), „Tată de duminică” (1975), „Aurel Vlaicu” (1977), „Horea” (1984), „Trahir” (1992), potrivit lucrării „1234 cineaşti români” (Cristina Corciovescu şi Bujor Rîpeanu, Ed. Ştiinţifică, 1996).

Talentul regizoral al lui Radu Beligan a strălucit în ”Egoistul” de Jean Anouilh, ”De partea cui eşti?” de Ronald Harwood, ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, ”Poveste din Irkutsk” de Aleksei Arbuzov, ”Sălbaticii” de Serghei Mihailovici Mihalkov, ”Doctor fără voie” de Moliere (co-regie cu Sică Alexandrescu), ”Străini în noapte” de Eric Assous.

Este autorul volumelor de eseuri ”Pretexte şi subtexte” (1968), ”Luni, Marţi, Miercuri…” (1978), ”Note de insomniac” (2001, volum reeditat în 2008), dar şi autor a nenumărate traduceri şi adaptări din dramaturgia franceză, engleză şi italiană.

“Iubiti orice, dar iubiti”

Radu Beligan si-a dus marturisirea pina la capat, in fata spectatorilor – confidenti:

“A imbatrini inseamna a arunca peste bord toate ideile preconcepute, inseamna a deveni mai usor, mai liber. Intr-un anumit sens esti mai batrin cind esti tinar si mai tinar cind esti batrin. (…) Viata mea n-a fost usoara.

A fost o lupta permanenta si sper ca am iesit invingator, nu e o victorie stralucita, dar o victorie confortabila. In ultima vreme foarte multa lume imi puna aceasta intrebare stereotipa:

«Care este secretul longevitatii dumneavoastra?».

Cit inca mai am rabdare sa le raspund le spun ca dupa mine secretul biblic al longevitatii este iubirea. Cred ca suntem pe pamint pentru acest motiv: sa iubim. Le spun adesea celor ce vor sa ma asculte: «iubiti ce vreti, dar iubiti!». Nimic nu este mai dezastruos decit infirmitatea inimii. (…) Si fiindca am acest prilej, dati-mi voie sa va declar ca va iubesc.

 

Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate.

Radu Beligan a interpretat – în peste șapte decenii – roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca CaragialeBarbu Ștefănescu DelavranceaCamil PetrescuTudor MușatescuMircea ȘtefănescuVictor Ion PopaVictor EftimiuMihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan și universale: William ShakespeareCarlo GoldoniNicolai Vasilievici GogolAnton CehovGeorge Bernard ShawMaxim GorkiAlbert CamusJules RomainEugen IonescuJean AnouilhFriedrich DürrenmattEdward AlbeePeter ShafferPatrick SüskindNeil SimonUmberto Eco.

Radu Beligan a murit la 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.

Da-ti click aici ca sa ascultați piese de teatru radiofonic in care a jucat Radu Beligan.

 

You may also like...