Biografie: Boris Petroff

Nascut la 4 noiembrie 1939 in Bucuresti face primele clase la scoala din cartierul Ion Creanga apoi clasele V-VII la scoala Colentina. Pleaca la Galati si termina Liceul militar de marina in 1956. Intra la Scoala Militara Superioara de marina si trece in rezerva in 1958 cu gradul de sublocotenent.

1960 este anul in care isi incepe studiile la Institutul de arta teatrala si cinematografica “I.L.Caragiale”pe care le termina in 1964 cind este angajat la Teatrul de stat Oradea.

Din 1966 pina in 1974 face parte din trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. Vine apoi in Bucuresti si pina in 2009 joaca pe scenele teatrelor “Ion Creanga,”Nottara”si Teatrul evreiesc de stat.

Se retrage in Moroieni-Dimbovita unde mai colaboreaza cu Teatrul “Tony Bulandra” din Targoviste.

Absolvent Școala Militară Medie de Marină Galați (1953-1956),

Şcoala Militară superioară de Marină Constanța (1956-1958) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1959-1964), clasa Pop Marțian și Octavian Cotescu.

Actor la Teatrul de Stat din Oradea (1959-1961), Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1961-1969), Teatrul ”Ion Creangă”, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Nottara din București.

Boris Petroff a avut apariții în peste 20 de filme, a jucat, de asemenea, în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a și semnat-o uneori.

Un spirit ludic, mereu șugubăț și cu zâmbetul pe buze, plin de o vivacitate molipsitoare”, au scris reprezentanții Uniunii teatrale. Rolul cu care Boris Petroff s-a identificat și pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” din București a fost Geppetto din „Pinocchio” de Carlo Collodi în regia lui Cornel Todea.

Boris Petroff a avut apariții în peste 20 de filme, având roluri secundare și episodice. De asemenea, a jucat în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a și semnat-o uneori.

Boris Petroff și-a încheiat activitatea pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște.

Breasla teatrală i-a recunoscut și răsplătit anii dedicați Teatrului. În anul 2004 Boris Petroff a primit Premiul special UNITER pentru teatrul de copii.

Ani de zile, Boris Petroff a fost președintele juriului Festivalului de Teatru pentru Elevi „Ferdinand I”. “O personalitate complexă, un actor cu 100 de fețe”, scriu cei de la UNITER.

În ultimii ani de viață se retrăsese la Moroeni (Dâmbovița).

  • Născut(ă): 04.11.1939 la București
  • Decedat(ă): 18.11.2021 la Moroieni, Dâmbovița

Da-ti click aici ca sa ascultați piese de teatru radiofonic in care a jucat Boris Petroff.

You may also like...