Biografie: Dan Puican

Dan Puican s-a născut la 6 martie 1933, la Oltenița, fiind fiul unui ofiţer al Armatei şi nepot al actorului Ion Puican, o vedetă a Operei Române.

În anul 1952 a fost admis la Institutul de Teatru, însă, după acest moment, la 15 septembrie, în acelaşi an, găsea la intrarea în instituţia de învăţământ un afiş prin care era informat că trebuie să se prezinte, de urgenţă, la Serviciul Cadre.

Despre acest moment, omul de teatru avea să mărturisească:

„Deşi eram tânăr, realizam că dacă sunt chemat la Cadre nu era ceva de bine. Am ajuns acolo şi mi s-a spus că nu pot urma cursurile Facultăţii pentru că tatăl meu fusese arestat. Ce se întâmpla ? În anii aceia, intelectualii erau hărţuiţi de cei din conducere, iar tatăl meu era ofiţer. A fost acuzat că este mic burghez, că are nu ştiu ce prăvălie la Olteniţa, de unde eram eu. Pentru toate aceste lucruri nu mi se dădea voie să continuu studiile.

Am ieşit plângând de acolo. Marele meu noroc a fost că tocmai atunci m-a văzut decanul, i-am explicat situaţia, i-am spus că nu era adevărat. Acesta nu mi-a zis decât să-i aduc acte de la Olteniţa că nu este nimic real. M-am dus acolo, am reuşit să fac rost de acte, mi le-au dat pentru că atunci, după război, era la mare modă să fii artist, iar cei de la Olteniţa erau fericiţi să aibă şi ei artistul lor care să-i reprezinte. După ce le-am dus, nu am mai avut nici un fel de probleme.

Mi-am terminat studiile şi iată am acum la activ 1.000 de piese de teatru.”

Ca student al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică îşi petrecea întreaga zi în şcoală, iar serile era nelipsit din sălile de teatru.

Dan Puican dăduse examenul de admitere la Institutul de Cinematografie, dar din anul 1954 clasele s-au unit, Institutul de Cinematografie de la Bucureşti s-a unit cu Institutul de Teatru de la Cluj, formând Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, care avea să dea un grup de 26 de absolvenţi, în anul 1956, toţi urmând să devină, peste ani, talente excepţionale ale lumii artistice de la noi.

După absolvirea Institutului, ei făceau figuraţie, erau persoane la locul lor, care ascultau tot ce li se spunea.

Ei au fost împărţiţi în patru grupuri, la Craiova, Bacău, Timişoara şi la Baia Mare. Dan Puican a debutat ca actor, în anul 1956, pe scena Teatrului din Baia Mare, unde a stat circa patru luni şi unde a avut roluri în alte două montări.

În anul 1963 a dat concurs şi a intrat în Radio, ca regizor, şi timp de jumătate de secol, a pus în undă peste 1000 de piese de teatru şi scenarii radifonice.

La acel moment, Dan Puican era un tânăr de 30 de ani, dar în scurt timp, a stârnit admiraţia şi felicitările ascultătorilor exprimate prin numeroase scrisori. Nu avea însă de unde să ştie că Radioul avea să devină pentru următorii 50 de ani, marea lui familie, viaţa însăşi, cu aprecerea deosebită a colegilor şi succese profesionale absolut excepţionale.

La momentul începutului în Radio, se montau minimum patru premiere pe săptămână, se transmitea teatru radiofonic – sau cum a mai fost numit, „teatrul invizibil” -, în emisiunea de la ora 8 şi jumătate, miercuri urma o altă premieră, vinerea era dedicată copiilor, pentru ei fiind difuzate premiere de teatru care erau cuprinse în aria școlară ca lectură și dramaturgie, un ajutor pentru elevi care îi scutea de zile întregi de citit.

Regizorul Dan Puican a murit în data de 14 august 2021. Ne-a lăsat peste 1.000 de piese de teatru radiofonic majoritatea le puteți asculta pe site-ul nostru, teatruradiofonic.com